Lynx Condens – Centrală termică murală cu tehnica condensaţiei

0
2140

[one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]Centralele termice murale cu condensare

Centrale murale cu condensare sunt aparate ce produc agent termic, aceasta fiind utilizată pentru încălzirea ambientală şi pentru apă caldă menajeră. Se disting astfel, centrale termice mixte (încălzire + apă caldă menajeră) şi centrale termice doar pentru încălzire.

Centralele termice cu condensare mixte au capacitatea de încălzire până la 35 kW iar modelele care sunt numai pentru încălzire gama de puteri este mult mai mare ajungând până la 90 – 100 kW cu posibilitatea legării în serie a mai multor cazane ajungând la puteri de 300 – 420 kW fără ca să avem un coş de fum, evacuare gazelor arse realizându-se prin tiraj forţat respectiv economisind spaţiu.

Centralele termice cu condensare reprezintă, pe plan mondial, stadiul actual cel mai avansat al tehnologiei în sistemele de încălzire. Astfel, un fenomen natural, procesul de condensare, este utilizat şi valorificat în obţinerea unor aparate şi sisteme de încălzire de înalt randament, cu un consum foarte economic de combustibil gazos şi care oferă o protecţie maximă mediului ambient.

Fenomenul de condensare constă în transformarea, prin răcire, a vaporilor de apă în lichid.

Inginerii au valorificat principiul condensării în folosul tehnologiei de încălzire. La aparatele şi sistemele de încălzire cu condensare, vaporii de apă conţinuţi în gazele de ardere condensează la suprafaţa schimbătorului de căldură al aparatului şi energia lor remanentă este pusă din nou, sub formă de căldură, la dispoziţia sistemului de încălzire.

Pentru a putea condensa vaporii de apă, temperatura agentului termic nu ar trebui să depăşească 50°C. Cu cât mai mare este temperatura agentului termic, cu atât mai puţini vapori vor condensa => plusul oferit de condensare nu va mai avea o pondere importantă. Ex. la 80°C centrala se va comporta ca o centrală convenţională, deci va trebui să folosim centrala, atât cât se poate, cu temperatura agentului termic la max. 50°C. Asta înseamnă că radiatoarele vor trebui dimensionate la temperatura tur de 50°C. Radiatoarele vor fi mai mari faţă de cazul când ar fi dimensionate la 75°C. Acest lucru este foarte important, pentru că dacă vom folosi radiatoare dimensionate la 75/65°C centrala cu condensare va funcţiona la randament maxim numai în perioadele de tranziţie (toamna, primăvara) când pentru confortul termic e destul şi un agent termic cu temperatură de 50°C, iar iarna va funcţiona la 75°C pe tur şi nu vor mai condensa vaporii de apă.

Randamentul cel mai ridicat

La centralele termice traditionale, aşa numitele sisteme de încălzire „de joasă temperatură”, se atinge, datorită unor tehnici de ardere perfecţionate, un randament înalt, adică un grad foarte ridicat de utilizare a energiei introduse în sistem, respectiv pierderile de căldură ale centralei sunt extrem de reduse. Cu toate acestea, există totuşi, într-un procent limitat, o anumită cantitate de căldură, conţinută în gazele arse, care se pierde odată cu evacuarea gazelor pe couşul de fum. În funcţie de modul de exploatare, centralele termice tradiţionale, de joasă temperatură, ating un randament de până la 93%, raportat la puterea calorifică inferioară a combustibilului.

Spre deosebire de sistemele tradiţionale, centralele termice cu condensare utilizează şi cea mai mare parte a căldurii conţinute în gazele de ardere, sistemul reuşind astfel să atingă un grad de utilizare a energiei (randament raportat la puterea calorifică inferioară a combustibilului gazos) de până la 109%.

Pentru arderea în mod ideal 1 m3 de gaz metan avem nevoie de cca. 10 m3 de aer, din care rezultă căldură, 8 m3 de nitrogen, 1 m3 de boxid de carbon şi 2 m3 de vapori de apă. Aceşti 2 m3 de vapori conţin cca. 11% de căldură latentă.[/fusion_text][fusion_code]PGltZyBjbGFzcz0iaW1nLXJlc3BvbnNpdmUgInNyYz0iL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE1LzEwL0NhcHR1cmUucG5nIiB3aWR0aD0iMTAwJSIvPg==[/fusion_code][fusion_text]În cazul centralelor traditionale produsele de combustie sunt evacuate la temperaturi mai mari de 100-110°C, astfel încât să asigure suficient tiraj într-un sistem de evacuare convenţional: din acest motiv căldura latentă de vaporizare este irosită.

Dacă puterea calorică inferioară este 100 (neincluzând căldura de vaporizare a vaporilor de apă din fum) şi adaugăm căldura latentă de condensare (egală cu 11%), energia teoretică a combustibilului este 111%. În centralele tradiţionale această căldură latentă nu este recuperată şi o parte din energie (circa 7%) este pierdută prin coşul fierbinte şi mantaua cazanului. Puterea utilă finală este de aceea de aproximativ 93%.

În cazul centralelor cu condensare schimbătoarele de căldură special proiectate răcesc gazele de ardere făcând să coboare temperatura acestora până la 45-50°C, punct la care vaporii de apă se transformă în apă lichidă. În acest mod este recuperată energia care altfel ar fi pierdută prin coş. Centralele cu condensare recuperează o parte a căldurii latente de vaporizare, transferând-o către sistemul de încălzire. În plus, ţinând cont că fumul este răcit (coborându-i temperatura la 45-50°C în loc de peste 100°C) este pierdută mai puţină căldură prin coş şi prin manta. În acest mod se obţine un randament de aproximativ 109%.

Condensul format în timpul funcţionării încălzirii, atât în cazanul cu condensare cât şi pe conducta de gaze arse, trebuie evacuat în canalizare conform prescripţiilor.

Deoarece condensul are valoarea pH cuprinsă între 3 şi 4, înainte de evacuare trebuie neutralizat.

Eficienţă ridicată şi consum redus de combustibil

Utilizarea technicii condensaţiei ajută la reducerea consumului de conbustibil cu până la 17% faţă de cazanele clasice şi cu până la 33% de cazanele pe gaz de generaţie veche.[/fusion_text][/one_full][one_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_code]PGltZyBjbGFzcz0iaW1nLXJlc3BvbnNpdmUgInNyYz0iL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE1LzEwL2dyYXBoaWNzMVVudGl0bGVkLTEuanBnIiB3aWR0aD0iMTAwJSIvPg==[/fusion_code][/one_third][two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]Termostat de cameră

Utilizarea unui termostat de cameră potrivit, asigură un confort ridicat de căldură, precum şi o economie de combustibil.

Tubulatura gaze arse

Tubulatura de evacuare cu diametrul de 60/100, împreună cu gama de prelungitoare şi coturi (accesorii) asigură chiar şi cele mai grele condiţii evacuarea cu uşurinţă a gazelor arse.[/fusion_text][/two_third][two_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

  • Compatibilă cu termostate de cameră (opţional)
  • Timer
  • Domeniu de reglaj al temperaturii pe ACM: 35-60 oC
  • Domeniu de reglaj al temperaturii pe încălzire: 10-75 oC şi 10-45/50 oC (încălzire în pardoseală)
  • Reglajul încălzirii în funcţie de senzorul de tur sau de retur
  • Pompă în două trepte
  • Reglaj de sevice din soft
  • Opţional se poate adapta la funcţionarea pe GPL
  • By-Pass automat
  • Protecţie antiblocare a vanei cu 3 căi
  • Protecţie anti-îngheţi
  • Schimbător de căldură cu eficienţă ridicată
  • Aprindere electronică
  • Sistem de diagnoză
  • Funcţionează cu un debit scăzut la prepararea de apă caldă menajeră
  • Zgomot redus

[/fusion_text][/two_third][one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_code]PGltZyBjbGFzcz0iaW1nLXJlc3BvbnNpdmUgInNyYz0iL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE1LzEwL2dyYXBoaWNzMi5qcGciIHdpZHRoPSIxMDAlIi8+[/fusion_code][/one_third][fusion_code]PGltZyBjbGFzcz0iaW1nLXJlc3BvbnNpdmUgInNyYz0iL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDE1LzEwL3RhYmVsLnBuZyIgd2lkdGg9IjEwMCUiLz4=[/fusion_code]