Căminul pentru apometru este recomandat pentru asigurarea unui spaţiu protector apometrelor care contorizează apa atât pentru o singură familie cât şi pentru un număr mare de persoane branşate. Căminele trebuie montate în zone pietonale sau spaţii verzi unde nu există trafic rutier, astfel încât să se poata realiza uşor accesul pentru citirea şi inspectarea contoarelor de apă. Căminele pentru apometru sunt realizate compact, monobloc, fără suduri şi fără îmbinări, materialul folosit fiind polietilena liniară de joasă densitate, în stare pură. Formatul este cel ranforsat, cu nervuri verticale şi orizontale, pentru asigurarea unei rigidităţi mecanice sporite.
Structura căminului pentru apometru este alcătuită din două straturi:
- strat compact de polietilenă la exterior;
- strat de polietilenă expandată în interior.
Pe lângă rolul de izolarea termică şi protecţie a elementelor instalaţiei de alimentare cu apă la factori externi: sarcina pământului, infiltrarea apei, depunerea de nămol, pământ şi materiale vegetale pe apometru, căminele pentru apometru trebuie să faciliteze accesul pentru citirea apometrelor şi accesul personalului pentru inspecţie.
Capacul monostrat, fabricat din polietilenă expandată, de culoare gri, colorat în masă, prezintă o pernă de aer, cu rol termoizolant.Căminul pentru apometru este realizat în două variante de aplicabilitate:
- pentru branşamente individuale, cu dimensiuni reduse, DN500, înălţime 1200 mm, echipabil cu contoare DN15 sau DN20
- pentru branşamente colective, cu dimensiuni mari, DN800 şi DN1000, înălţime 1270 mm, echipabile cu contoare de la DN15 până la DN80, respectiv echipabile cu grupuri de contoare de la 1 până la 6 contoare
Variante disponibile:
- fără instalaţie şi fără contor
- echipate cu instalaţie
- echipate cu instalaţie şi contor de apă
Căminele echipate cu instalaţie au ţevi realizate din PE ce sunt conectate cu fitinguri şi robineţi.
Avantajele căminului pentru apometru:
- greutate mică;
- iguranţă şi simplitate în procesul de montare;
- rezistenţă mecanică crescută;
- rezistenţă chimică deosebită;
- insensibilitate faţă de fenomenele de coroziune electrochimică;
- protecţie ridicată la acţiunea razelor UV;
- termoizolaţie şi etanşeizare ridicate – se elimină riscul de îngheţare a instalaţiei;
- este reciclabil;
- izolat termic;
- capac necarosabil din PE – clasa A-15 pentru zona pietonală, termoizolant, prevăzut cu camera de formare a pernei de aer împotriva îngheţului, care îi conferă şi o rezistenţă mecanică ridicată
- structură de tip labirint: pentru prevenirea infiltrării apei pluviale între corpul căminului şi capacul acestuia
- durată de utilizare estimată de 50 ani.
Aplicaţii, utilizare:
- economie de timp şi materiale, înlocuind cu succes construcţiile de beton;
- uşor de montat;
- permite montarea şi demontarea uşoară a apometrului;
- montajul apometrului permite citirea foarte accesibilă;
- materialul din care este confecţionat permite citirea de la distanţă (prin unde radio) a contoarelor;
- prevăzut cu robineţi de izolare, înainte şi după apometru.
Căminele pentru apometru nu sunt proiectate şi nu pot fi utilizate în cadrul reţelelor de canalizare, pentru depozitarea apei, a substanţelor petroliere şi a substanţelor chimice agresive.
Instalare, montaj, utilizare:
La instalarea căminului pentru apometru, trebuie să aveţi în vedere următoarele aspecte:
- modelul ales trebuie să fie compatibil cu destinaţia utilizări;
- spaţiul de instalare să fie suficient de mare pentru a permite instalarea şi manevrarea căminului.
Pentru a realiza o lucrare de bună calitate cu o durată de exploatare lungă, se vor respecta prevederile din proiectul de instalare, precum şi toate prescripţiile normativelor tehnice în vigoare referitoare la execuţia lucrărilor de alimentare cu apa.
- Se execută o groapă astfel încât sa fie asigurat un spaţiu de cca 30 cm în jurul pereţilor căminului. Baza săpăturii trebuie să fie plană. Adâncimea gropii de montaj trebuie să asigure încastrarea căminului până la nivelul solului, astfel încât la finalizarea montajului, capacul căminului să poata fi scos cu uşurinţă pentru a facilita accesul în cămin.
- La baza săpăturii se aşează uniform un strat de nisip de cca 10 cm.
- Se aşează căminul în groapa săpată, cu ajutorul unei nivele se poziţionează la poziţia finală şi se racordează la reţeaua de alimentare cu apă. Dacă căminul se montează în terenuri cu o pânză freatică de suprafaţă, se recomandă să se toarne la bază un inel de beton, a cărei grosime trebuie să înglobeze cel puţin un inel de ranforsare, dar nu mai mică de 20 cm, pentru compensarea Forţei Arhimedice.
- Se umple spaţiul de lângă cămin în straturi de material de umplutură de circa 30 cm, până la suprafaţa terenului, compactându-se fiecare strat. Materialul de umplutură va fi pământ, nisip, lipsit de pietre sau alte elemente care pot deteriora pereţii căminului. Se recomandă ca material de umplutură utilizarea nisipului, pentru a se permite preluarea dilatărilor şi contracţiilor căminului datorate variaţiilor de temperatură.
- După instalarea elementelor de reţea, se realizează proba de verificare a etanşeităţii instalaţiei.
Folosind căminele noastre din polietilenă veţi economisi bani şi timp pentru execuţia cofrajelor şi betonare. Infiltraţia apei, depunerea de nămol, pământ şi materiale vegetale pe apometru este exclusă.